Oсновна школа

Митрополит Михаило - СОКОБАЊА

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста
www.osmitmih.edu.rs

NIS ОТВОРЕНА ШКОЛА ТЕНИСА У СОКОБАЊИ ОБРАДОВАЛА

МАЛИШАНЕ ОШ „МИТРОПОЛИТ МИХАИЛО“

 

Компанија NIS и Тенски Савез Србије организовали су данас у Сокобањи „NIS отворену школу тениса“ за децу, којој су присуствовали ученици трећег и четвртог разреда ОШ „Митрополит Михаило“.

На овај начин деца су савладала прве кораке у тенису користећи рекете, лакше лоптице и опрему прилагођену њиховом узрасту. На крају су сви ученици добили диплому за учешће и као поклон по једну тениску лоптицу.

Малишани Основне школе „Митрополит Михаило“ су показали сјајан такмичарски дух, уживали су у игри и дружењу, а притом и усвајали основне спортске вредности – фер-плеј, фер – плеј навијање и жељу за усавршавањем.

 

20190918 115626

 

20190918 115513

 

Рад у две смене нижих разреда и целодневна настава у сеоским школама

 

Нова школска година почиње у понедељaк 2. септембра. Наставу од првог до осмог разреда ове године у Основној школи „Митрополит Михаилоˮ похађаће 855 ученика, 32 предшколца у сеоским срединама и 11 полазника основног образовања за одрасле

Ове школске године рад у нашој школи биће мало другачије организован због радова на реконструкцији зграде старе школе. Ученици од првог до четвртог разреда мењаће смене на петнаест дана и то тако што ће ученици првог и другог разреда првих петнаест дана на почетку нове школске године наставу похађати у првој смени, а ученици трећег и четвртог разред у другој смени. Ученици од петог до осмог разреда, као и претходне школске године радиће само у преподневној смени, због превоза. Ове године имамо три одељења ученика првог разреда док ће у петом разреду бити формирано такође три одељења, дакле једно одељење мање у односу на претходне године – каже Тања Глигоријевић, директорка Основне школе „Митрополит Михаилоˮ.

Већ према традицији прозивка ученика првог и петог разреда основне школе биће обављена на школским спортским тренима са почетком у осам сати. Након обављење прозивке, ученици ће са одељенским старешинама отићи у своје учионице и тамо ће им бити подељени распореди часова док ће родитељи детаљно бити обавештени о реализацији наставе у току ове школске године.

‒ Треба истаћи и то да је наша школа од ове године саставни део пилот пројекта „Целодневна наставаˮ који ће бити реализован у Мужинцу и Врелу и који се реализује у виду ваннаставних активности у поподневним часовима у оквиру којих ће се ученици бавити уређењем школског простора кроз цвећарство и узгој украсног биља. Поред тога, за њих ће бити организоване и корективне физичке активности, док ће им наставници који буду радили у целодневном боравку пружати додатну помоћ у раду и учењу. Ученици који се одлуче за целодневни боравак имаће обезбеђен и ручак ‒ истиче Глигоријевић. Она додаје да ће и ове школске године за све ученике основне школе општина Сокобања обезбедити бесплатну ужину.

 

 

 

Обавештење за ученике

 

Полагање теста за квалификацију за одлазак  у Швајцарску је у среду 3.4.2019. године са почетком у 13:15 часова у просторијама старе школе.

 

 

 

Обука ученичког парламента у Сокобањи

 

Дана 6.3.2019. године у просторијама Основне школе „Митрополит Михаило“ у Сокобањи, одржана је обука са члановима Ученичког парламента у оквиру пројекта „Образовање за права детета“.

Ученици су кроз реализоване радионице упознали и разграничили основне појмове везане за људска права и права детета. Стекли су увид у то да су људска права заснована на базичним људским потребама, схватили разлику између потреба и жеља. Разграничавање ова два појма, код већине ученика изазвало је „аха“ ефекат, јер до сада нису разликовали потребе и жеље. Кроз активно учешће и улажење у „туђу кожу“ разумели су појам партиципације и дискриминације. Ученици су веома били сарадљиви и заинтересовани за рад. Сматрају да је радионичарски начин рада интерактиван, занимљив и ефикасан, да треба наставити са оваквим радом и укључити што већи број ученика. Кроз обуку за акционо планирање ученици су показали да поседују свест о проблемима који их окружују, као и иницијативу за организацију акције у циљу промоције и заштите права детета.

У седмој години реализације започета је трећа фаза пројекта „Образовање за права детета“, коју наша школа „Митрополит Михаило“ у Сокобањи, реализује у партнерству са организацијом Центар за креативни развој из Књажевца, преко Ужичког центра за права детета а уз подршку Песталоци дечје фондације из Швајцарске.

 

Ucenicki parlament

 

 

 

Продужен распуст и на територији општине Сокобања

 

Локална самоуправа Општине Сокобања усвојила је препоруку Министарства здравља да се због вируса грипа распуст продужи за недељу дана тако да ће и ученици Основне школе „Митрополит Михаило” и Средње школе „Бранислав Нушић” сести у школске клупе седам дана касније него што је планирано односно, настава ће почети 25. фебруара.

Као што смо већ раније писали, нема епидемије грипа на територији општине Сокобања, али је од почетка ове године у порасту број оболелих од респираторних инфекција. Период школског распуста успорио је ширење вируса, али би повратак деце у школе утицао на повећање броја оболелих. По процени епидемиолога, у наредних месец дана може се очекивати даљи раст броја оболелих на подручју целе земље, а посебно су изражавали бојазан због повратка деце у колектив, односно завршетка распуста. Иначе, на територији читаве земље регистрован је средњи интензитет активности грипа, али и широка географска распрострањеност.

 

Skola

 

 

 

Обележен Дан школе Свети Сава

 

Свети Сава школска слава обележена је свечано у сокобањској основној и средњој школи, пригодним приредбама и резањем славског колача. Свештеници сокобањске цркве најпре су у присуству наставника, учитеља, деце, родитеља и представника локалне самоуправе обавили резање славског колача у Основној школи „Митрополит Михаило”.

 

ivan

 

Домаћин славе ове године био је наставник психологије Бојан Живковић а колачар следеће године биће Дарко Павловић, помоћник директора и наставник техничко - информатичког образовања са својом породицом.

Најмлађи и најслађи, односно ученици нижих разреда уз помоћ учитељице Јелене Миленовић, вероучитеља Саше Средојевића и наставника Ивана Хаџи Павловића извели су представу под називом "Најдрагоценији бисер". Церемонију је употпунио хор виших разреда под диригентском палицом наставника Голуба Шајића.

Тања Глигоријевић, директорка Основне школе "Митрополит Михаило" свим ученицима и наставницима честитала је овом приликом школску славу. Она је истакла и да поред већ традиционалне свечане приредбе и резања славског колача, ова образовна установа школску славу обележава и тако што сваке године наставници српског језика и учитељи представљају ученицима лик и дело нашег просветитеља у складу са њиховим узрасним способностима.

Сечење колача обављено је и у свим подручним школама. Пригодне програме о животу и делу Светог Саве приказали су и ученици свих сеоских школа  на територији оштине са својим учитељима и наставницима.

 

sava

 

 

 

Представници пољске амбасаде посетили школу у селу Језеру

  

s1

 

Представнци амбасаде Пољске у Републици Србији, отправник послова Анџеј Кинђука и Виолета Метикас задужена за пројекте мали грантови, јуче су обишли основну школу у селу Језеру и фискултурну салу чије је реконструисање финансирано из буџета Републике Пољске у оквиру система „Мали Грантови” 2018. Амбасада Републике Пољске почетком сваке године расписује конкурс за развојну помоћ у оквиру малих пројеката и у ту сврху, за претходних десет година утрошено је 500.000 евра а ове године 20.000 евра.

 

ss2

 

Општина Сокобања, са пројектом реконструкције фискултурне сале у селу Језеру, једна је од пет општина које је Радна група Министарства спољних послова Републике Пољске одабрала на овогодишњем конкурсу на коме се јавио велики број општина из читаве Србије. У оквиру овог пројекта чија је вредност 5.400 у фискултурној сали школе у Језеру замењени су столарија и под а уређен је и улаз у школу. Управо је пројекат „Обнављање фискултурне сале О.Ш.′Митрополит Михаило′” у Језеру од стране пољске амбасаде и стручне комисије проглашен за најбољи у овој години

Господин Кинђука се захвалио челницима општине, руководству школе и пре свега ученицима, на како је рекао, величанственом дочеку који им је приређен. Он је истакао да ће се сарадња са Сокобањом наставити и у будућем периоду на обострано задовољство посебно се захваливши народној посланици Драгани Костић, која је уједно и председница парламентарне групе Пољско-Српског пријатељства и захваљујући којој је сарадња амбасаде Пољске и Сокобање интензивна.

Народна посланица Костић је рекла да јој је посебно драго што ће деца овог сокобањског села сада имати много боље услове за извођење наставе физичког васпитања.

Председник општине Исидор Крстић, каже да је веома задовољан што је пројекат врло успешо реализован и оцењен највишим оценама, он се у свом обраћању посебно осврнуо на успешну сарадњу Сокобање са Пољском која датира још од 19. века, када је давне 1833. године Књаз Милош Обреновић, поставио за првог бањског лекара у Србији доктора Леополда Ерлиха који је био пољски Јеврејин, а затим је примивши хришћанство, добио име Ђока Новаковић и који је био веома омиљен међу становницима бање под Озреном.

 

ss3

 

Тања Глигоријевић, директорка сокобањске основне школе каже да је овај пројекат врло значајан за ученике јер ће поред наставе физичког васпитања унапредити и спортско-рекреативне и културне активности ученика у селу Језеру. Она се захвалила амбасади Пољске и општинском руководству што мисле на децу која су приоритет сваког прогресивног друштва, истакавши да локална власт овој образовној установи увек излази у сусрет као и да заједно решавају проблеме и реализују циљеве.

Амбасади Пољске, захвалио се и Драги Миљковић председник ове МЗ, истакавши да је Језеро једно мало село на југоистоку Србије чији становници имају велико срце и душу, гостопримљиви су и радо угосте сваког а посебно велике пријатеље, као што су то представници амбасаде Пољске који су финансирањем реконструкције фискултурне сале побољшали квалитет живота најмлађим становнцима овог сокобањског села.

 

 
<< Почетак < Претходна 1 2 3 4 5 6 Следећа > Крај >>

Page 4 of 6
Банер

ИКС ОКС


Бројач посета сајту

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДанас112
mod_vvisit_counterЈуче135
mod_vvisit_counterОве недеље247
mod_vvisit_counterПрошле недеље988
mod_vvisit_counterОвог месеца3299
mod_vvisit_counterПрошлог месеца4081
mod_vvisit_counterУкупно345242

Online (20 задњих минута): 1
Your IP: 18.206.13.28
,
Сада је: 26-05-2020 21:19

Пријава корисника

Online

Имамо 2 гостију на мрежи

Google:  Google pictures:  Yahoo:  MSN: