Oсновна школа

Митрополит Михаило - СОКОБАЊА

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста
www.osmitmih.edu.rs

"Батерију дај и рециклирај"

 

Baterija

 

 

Наставник грађанског васпитања Владан Маринковић и ученици Основне школе „Митрополит Михаило”, организовали су акцију „Батерију дај и рециклирај”. У оквиру ове активности која за циљ има очувања животне средине, ученици ће у наредном периоду сакупљати старије батерије које ће касније однети на рециклажу.

 

VM

 

Према речима наставника Маринковића наставни план и програм предвиђа реализацију оваквих акција. Најпре ће се на часовима ученици упознати са тим да су батерије велики загађивачи животне средине, које су препуне штетних материја и када су искоришћене. Уколико се батерије не рециклирају, хемикалије из њих доспевају у земљу или водоводни систем, чиме отровне супстанце улазе у ланац исхране.

Сви ученици од петог до осмог разреда матичне и подручних школа из Мужинца и Врела који похађају наставу из овог изборног предмета учествовали су у осмишљању акције, изради флајера и сакупљању батерија, додаје Маринковић.

Марта Милојевић, ученица шестог разреда, каже да се јуче почело са сакупљањем батерија и да има се овакав начин рада, а посебно то што дају допринос очувању животне средине, веома допада.

Идеја је да се преко ученичког парламента ова акција у будућем периоду прошири на сва одељења.

 

 

 

Спортски реквизити на поклон

 

Општина Сокобања у сарадњи са Спортским савезом општине Сокобања, поклонила је данас Основној школи „Митрополит Михаило” спортске реквизите, који су прилагођени ученицима од првог до четвртог разреда. Имајући у виду да је бављење спортом и физичка активност, веома битна за правилан раст и развој деце, општина Сокобања је у сарадњи са Спортским савезом и Спортским рекреативним центром дошла до закључка, да се мора више пажње посветити физичкој активности деце у предшколској доби и нижим разредима основне школе, каже Владимир Миловановић, заменик председника општине.

 

sport

 

 

За правилно формирање тела и развој моторичких способности јако је битан период до дванаесте године живота. У складу са тим, ове школске године, ангажована су и стручна лица која раде са децом предшколског и школског узраста и ван наставних активности.

Стеван Манић, председник спортског савеза Сокобања, каже да су данас Основној школи "Митрополит Михаило" додељени спортски реквизити у вредности од 100 000 динара, као и да ће до краја године ову образовну установу опремити са још реквизита.

 

sport1

 

Тања Глигоријевић, директорка сокобањске основне школе овом приликом се захвалила општини и спортском савезу са којима, како истиче, Основна школа "Митрополит Михаило" има одличну сарадњу.

 

TG

 

  

 

Предавање о безбедности на интернету

 

Национални контакт центар за безбедност деце на интернету, Министарства трговине, туризма и телекомуникација у сарадњи са ОШ „Митрополит Михаило” организовао је данас предавање на тему безбедног коришћења интернета. Како сазнајемо од Тање Глигоријевић, директорке школе, циљна група су били родитељи и ученици петог и шестог разреда сокобањске основне школе.

Министарство трговине, туризма и телекомуникације је у фебруару 2017. године основало национални контакт центар за безбедност деце на интернету и бави се едукацијом и саветовањем деце, родитеља и наставника кад је у питању правилна употреба интернета - каже Емина Бековић из Националног контакт центра за безбедност деце на интернету.

Центар је отворио и две телефонске линије за пријем пријава које се односе на насиље на интернету. То подразумева да свако дете или родитељ детета које трпи узнемиравање, претње, контактирање од стране педофила, злоупотребу профила, као и све остале опасности које интернет крије, могу да пријаве на бројеве телефона 19833 који је бесплатан за све фиксне и мобилне мреже.

Деца и родитељи ће имати прилику да се упознају са поменутим опасностима кроз примере са којима су се људи из Центра сусретали током свог рада.

Национални контакт центар за безбедност деце на интернету, покренуло је Министарство трговине, туризма и телекомуникација на основу Уредбе о заштити и безбедности деце приликом коришћења нових технологија.

 

Pametno-bezbedno

 

 

 

Промоција књиге „Бајке”

 

      24. октобра, 2018. године у Народној библиотеци „Стеван Сремац”, одржана је промоција књиге „Бајке” аутора Добриле Бике Ристић. Промоцији је присуствовала најмлађа и најслађа публика, ученици првог разреда Основне школе „Митрополит Михаило”.

 

1-1-of-11-2

 

 Ова књига садржи десет бајки и изашла је из штампе још фебруара месеца, али ауторка каже да је заправо и заборавила на њу, све док је није позвала директорка сокобањске библиотеке Јасмина Илић Паљевић и предложила јој да одржи промоцију за ученике првог разреда основне школе. Добрила Ристић истиче да јој је ово најлепша промоција до сада.

Деца су била изузетно заинтересована, коментарисала су бајке, изводила закључке и просто је невероватно колико зрело размишљају ‒ рекла је, између осталог, ауторка и додала да јој је срце након ове промоције препуно љубави.

Сви ми живимо своју бајку, али како ће се она развијати и завршити, нико не зна осим Бога ‒ истакла је она.

 

dobrila-ristic-199x300

Добрила Ристић

 

О томе колико су се бајке допале малишанима сведочи и то што су књижевницу питали да ли ће написати још бајки. Добрила Ристић каже да је та позитивна енергија коју су малишани данас пренели на њу утицала на то да се она запита, није ли најбоље да у будућности настави да пише само за њих.

Шта ће и како ће бити, време ће показати, али ова деца улепшала су ми не само дан него и живот ‒ додала је она.

 

Извор: СОКОпрес

 

За дан школе наставници поклонили ученицима представу

 

      У оквиру обележавања дана Основне школе „Митрополит Михаило”, школски колектив поклонио је ученцима старијих разреда представу изненађења. На идеју наставнице српског језика Марије Миленковић, која је и режирала представу, двадесет наставника претходних месец дана у строгој тајности, да ученици не сазнају, припремало је представу „Лајање на звезде” адаптацију истоименог филма Здравка Шотре, коју је урадила Миријана Миленковић, наставница српског језика у пензији, док је за израду сценографије била задужена Маријана Петровић наставница ликовне културе.

 

7 1 of 1

 

Наш циљ је био да се приближимо деци и да им покажемо да су нам јасне њихове потребе и да смо на истом задатку а то је јачање образовне и васпитне улоге школе – рекла је Тања Николић, наставница енглеског језика.

Милена Мијалковић школски педагог, каже да су наставници имали трему али да су показали храброст и изашли на сцену. Наравно, представа је посебно била интересантна ученицима, који су имали јединствену прилику да своје наставнике виде на позорници у улози ученика.

Основна школа „Митрополит Михаило”, данас је прославила свој 184. рођендан. Основана је далеке, 1834 године, а од 2003. године носи име једног од најобразованијих људи свог времена Митрополита Михаила који је био ђак прве генерације сокобањске основне школе, рекла је у свом обраћању ученицима и наставницима Тања Глигоријевић, директорка школе.

 Након уводне речи, одржана је видео презентација свих активности и постигнућа ученика и наставника у претходном периоду.

 

 TG

Тања Глигоријевић, директорка школе

 

Извор: СОКОпрес

 

 

Сокобањски ученици на такмичењима у пливању и каратеу

 

       Ученици Основне школе „Митрополит Михаило” и Средње школе „Бранислав Нушић” остварили су запажене резултате на Oкружном такмичењу за основне и средње школе у пливању, које је одржано 21. септембра на базену „Бањица” у Књажевцу. Шест сокобањских основаца, које је водила наставница физичког васпитања Весна Лалић, освојили су три прва и једно треће место.

VL

Наставница Весна Лалић

 

Прво место у дисциплини 50м прсно освојили су Ђорђе Млађеновић и Милица Цветковић, обоје ученици седмог разреда, прво место у дисциплини краул освојила је Дуња Младеновић, ученица осмог разреда, док је Лука Илић заузео треће место у дисциплини 50м краул.

 Ученици су имали право да се такмиче само у једној дисциплини, а они који су освојили прва места пласирали су се на Републичко такмичење које ће бити одржано 5. децембра у Крагујевцу.

Сокобањски основци и средњошколци, учествовали су и на школском првенству за територију Централне Србије у каратеу, које је одржано 30. септембра у Чачку. Савез за школски спорт Србије, у сарадњи са карате федерацијом Србије, организовао је ове квалификације за државно школско првенство које ће бити одржано марта месеца у Панчеву. На овом међуокружном такмичењу учествовало је 17 ученика из Основне школе „Митрополит Михаило” и два средњошколца.

Према речима наставнице Весне Лалић, која је била вођа учесника и овог такмичења, због велике конкуренције и врло захтевних квалификација само се једна ученица пласирала на Републичко школско првенство, а то је Мерима Миловановић, ученица осмог разреда. Мерима је освојила треће место у катама.

 

K

 

Извор: СОКОпрес

 

 

 

 Недеља школског спорта

 

          У организацији актива наставника физичког васпитања и руководства Основне школе „Митрополит Михаило”, од понедељка 24. септембра до петка 28. септембра, одржава се Недеља школског спорта. Ова акција спроводи се по препоруци Министарства омладине и спорта у свим школама широм Србије, али у различитим терминима.У сокобањској основној школи одржава се два пута у току једне школске године и то септембра и маја месеца. Као допуна настави физичког васпитања Недеља спорта има за циљ да ученицима укаже на важност спорта и физичке активности за њихов правилан психо-физички раст и развој и реализује се како у матичној, тако и у подручним школама, каже Јасна Росић, наставница физичког васпитања.

 

NSS

 

         Ученици од првог до осмог разреда и наставници наше школе у циљу промоције бављења спортом и здравих стилова живота учествују у многим активностима. Недељу школског спорта започели су у понедељак петаци игром „Између две ватре”. Уторак је био дан резервисан за ученике шестог разреда и „Полигоне спретности”. Данас и сутра је дан за кошарку и ученике седмог и осмог разреда. Последњи дан, петак, посвећен је фудбалу, када ће ученици петог разреда играти против ученика шестог, а седмаци против осмака.

И они најмлађи, ученици нижих разреда, учествоваће у многим спортским активностима током ове недеље, попут игре „Између две ватре”, прескакања вијаче, штафетне игре са реквизитима и игре прецизности са лоптом. Носиоци активности за ниже разреде су сви учитељи разредне наставе. Веома је битно укључити што већи број деце у ова спортска дешавања, јер ученици који не учествују ни у једном од споменутих спортова, бодре своје другаре са трибина по правилима фер-плеја, додаје наша саговорница.

 

Извор: СОКОпрес

 
<< Почетак < Претходна 1 2 3 4 5 6 Следећа > Крај >>

Page 5 of 6
Банер

ИКС ОКС


Бројач посета сајту

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДанас114
mod_vvisit_counterЈуче135
mod_vvisit_counterОве недеље249
mod_vvisit_counterПрошле недеље988
mod_vvisit_counterОвог месеца3301
mod_vvisit_counterПрошлог месеца4081
mod_vvisit_counterУкупно345244

Online (20 задњих минута): 3
Your IP: 18.206.13.28
,
Сада је: 26-05-2020 21:30

Пријава корисника

Online

Имамо 6 гостију на мрежи

Google:  Google pictures:  Yahoo:  MSN: